Bakstenen worden in Nederland voornamelijk gemaakt van rivierklei, de kleisamenstelling bepaalt grotendeels de kleur van het uiteindelijke product.

IJzerhoudende klei geeft de baksteen na het bakken een rode kleur en kalkhoudende klei meer een gele kleur. De kleisamenstelling en het bakproces bepalen voor een belangrijk gedeelte de kwaliteitseigenschappen van de stenen. Er zijn dus verschillende types bakstenen zoals broos met een open structuur of compact met een dichte structuur enzovoort.

Poreus

Elk type baksteen is poreus en hierdoor kan groenalg en vuil zich heel makkelijk hechten met als gevolg een vuile of groene gevel. Door de verslechterende lucht en “vieze” regen hoopt dit vuil zich steeds meer op en gaat de gevel er steeds armoediger uitzien. Dit wordt voorkomen door nanocoating aan te brengen(lees hieronder de voordelen van nanocoating).

Cleaning & Coating Nederland is gespecialiseerd in het schoonspuiten van gevels en vervolgens aanbrengen van nanocoating.

Proefspot

Eerst maken wij een proefspot op de bakstenen gevel om te bepalen wat voor soort baksteen het is (hard, zacht, open structuur, dichte structuur, betonsteen) en om te ervaren hoeveel schoner wij de gevel kunnen krijgen. Als het vuil, en eventueel schimmel zich diep in de steen heeft geworteld bestaat er een kans dat wij het niet 100% schoon krijgen. Het is dan aan u, in overleg met ons,  om te bepalen of wij er mee door zullen gaan of niet.

Een perfecte en mooie gevel

Een schoonmaakactie moet altijd voor beide partijen de moeite waard zijn en het resultaat moet een perfecte en mooie gevel opleveren. Hieronder ziet u enige voorbeelden van bakstenen gevelreiniging zoals wij dat realiseren.

 

Lees meer over de voordelen van nanocoating